

| Těsto: | |
| polohrubá mouka | 3,5 hrnku |
| světlé pivo | 1 hrnek |
| olej | 50 ml |
| droždí | 3/4 kostky |
| žloutek | 1 ks |
| mléko | 1 lžíce |
| sůl | 1 lžička |
| hrubozrnná sůl | hrstka |
| kmín celý | hrstka |
| Na potření: | |
| mléko | 1 lžička |
| bílek | 1 ks |
| sůl | špetka |
| Ostatní: | |
| papír na pečení | |
| mouka na desku |
Pivní rohlík je jednoduchý recept, který vám určitě zachutná. Není totiž nad domácí pečivo, které provoní celý dům či byt.
1. Do hrnku nalijeme mírně ohřáté pivo, nasypeme rozdrobené droždí a přidáme 1 lžíci mléka, necháme vzejít kvásek
2. Do důlku v mouce promíchané se solí nalijeme kvásek, přidáme vaječný žloutek a olej, vypracujeme těsto, které necháme 40 minut kynout v teple zakryté utěrkou
3. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí, jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky ve tvaru trojúhelníku, ty pak postupně srolujeme do tvaru rohlíků
4. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli
5. Připravené rohlíky na závěr posypeme hrubou solí a kmínem
6. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 5-7 minut, pak teplotu v troubě mírně snížíme a rohlíky dopečeme dozlatova.
Doboru chuť!