Pažitka
Název:

Pizza Capricciosa


Pizza Capricciosa


Ingredience:
Ingredience: (pro 3 osoby):
hladká moukacca 500 g
voda350 ml
čerstvé kvasnice10 g
olivový olejcca 4 lžíce
sůl10 g
cukr1 lžička
pasírovaná rajčata nebo čerstvá rajčatacca 300 ml
mozzarella (nakrájená nebo natrhaná na menší kousky)2 - 3 ks
žampiony dle chuti
šunkacca 100 g
nakládané artyčoky dle chuti
černé olivy dle chuti
čerstvá bazalka dle chuti
Postup přípravy:

Mezi moje nejoblíbenější pizzy patří rozhodně Capricciosa. Ale když už, tak rozhodně taková, jakou jsem si dávala v Itálii. To znamená, že mezi ingrediencemi kromě mozzarelly a rajčat nesměly chybět artyčoky, černé olivy, houby a prosciutto cotto (vařená šunka).

Samozřejmě i tato pizza má spoustu variant, někteří Italové přidávají například ančovičky, kapary. Na Sicílii je tradicí přidávat uvařené vejce, na severu ji můžeme najít servírovanou s párky nakrájenými na kolečka. Prostě co region, to jiná pizza.

Zajímavostí je, že obecně má Capricciosa stejné sestavení ingrediencí jako Quattro Stagioni, jediný rozdíl je v jejich rozložení na těstě.

 

Ve vlažné vodě smícháme cukr a kvasnice (pozor, aby voda nebyla studená nebo příliš horká) a přilijeme směs k mouce, kam přidáme i olivový olej a sůl. Hněteme, dokud nám nevznikne těsto. Pokud je příliš lepivé, přidáme mouku dle potřeby.

Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout (někteří Italové radí až 24 hodin, někdo zase doporučuje přes noc, prostě co dům to recept). Pizzu necháme zakrytou utěrkou (někdo doporučuje i zabalit do potravinové folie).

Jakmile nám těsto nakyne na zhruba dvojnásobek, zpracujeme ho a rozválíme válečkem (či ručně roztáhneme) a rozložíme na plech (posypaný moukou či potřený olivovým olejem).

Připravíme si omáčku. Pasírovaná rajčata osolíme a opepříme, přidáme pár lžic olivového oleje a bazalku. Malé množství omáčky lehce naneseme na těsto. Přidáme mozzarellu. Nakonec obložíme pizzu zbytkem ingrediencí a můžeme ještě lehce pokapat olivovým olejem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 250 stupňů na asi 10 - 15 minut, dokud nám mozzarella krásně nezezlátne a okraje se opečou do křupava.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno