Pažitka
Název:

Pizza s rajčaty, cibulkou, pórkem, bazalkou a kešu krémem ve dvou variacích

bez BKM (bez mléka, laktózy) a vajec


Pizza s rajčaty, cibulkou, pórkem, bazalkou a kešu krémem ve dvou variacích


Ingredience:
Těsto na 6 mini pizza (já připravila z 1 1/2 dávky):
hladká špaldová mouka150 g
hladká celozrnná špaldová mouka100 g
České Ghíčko Bio50 g
horká voda140 ml
sůl1 lžička
Rajčatová směs:
České Ghíčko bio dle potřeby
oloupaná rajčata250 g
cibule1 ks
bazalka dle chuti
himalájská sůl dle chuti
voda dle potřeby
Brokolicovo-zeleninová směs:
České Ghíčko Bio dle potřeby
brokolice100 g
špenát120 g
bílá cibule1 ks
pesto z medvědího česneku1/2 lžičky
cuketa100 g
bazalka dle chuti
himalájská sůl dle chuti
Zdobení:
rajčata dle chuti
cibule dle chuti
pórek dle chuti
Kešu krém:
kešu ořechy, nepražené, nesolené (předem namočené)200 g
citron - šťáva z něj1/2 ks
rýžová smetana Natumi90 g
voda63 g
šalotka4 g
česnek1 stroužek
Postup přípravy:

Pizzy příliš nepřipravuji, ale nedala mi spát připravená Pizza Alenky Chramostové z blogu dobroty do bříška. Hlavně použití kešu ořechů, které využila při přípravě pizzy. Ráno jsem zasedla k počítači a brouzdala. Zabrouzdala jsem na veganotic, kde jsem nalezla kešu krém mozzarella. Ingredience jsem si trošku poupravila a pustila se do práce. Musím říct, že tohle nebudou mé poslední pizzy. Náš malý strávníček o ně sice zatím příliš nestojí, párkrát si kousnul, ale já jsem ráda, že jsem se do nich pustila. Moc jsme si pochutnali a já jsem objevila zase nové chutě a posunula se zase o krůček vpřed. Celková kompozice nemá chybu a kešu krém na slano je prostě boží a já se těším na další dobroty s ním.

Těsto na pizzu je velmi jednoduché a snadné.
Prosejeme mouku, přidáme Ghí, sůl a zalijeme horou vodou, vypracujeme těsto s kterým můžeme hned pracovat. V dlaních z těsta vytvarujeme placku, kterou rozprostřeme na plech s pečícím papírem, rukou vytvarujeme okraje. Já jsem si na potření připravila dvě variace.

V jedné verzi rajčatovou a v druhé variaci brokolicovo-špenátovo-cuketovou.

Příprava je velmi snadná. Rajčatovou směs připravíme následovně. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, povaříme, v případě potřeby lehce podlijeme vodou, nakonec přidáme čerstvé listy bazalky, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Jednu směs máme připravenou a připravíme si druhou.
Brokolici uvaříme v páře, pokud ji ihned nezpracujeme, vložíme brokolici po uvaření do studené vody, zachová si barvu. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povolený špenát. V případě potřeby lehce podlijeme vodou. Krátce povaříme a nakonec přidáme lžičku pesta z medvědího česneku, bazalku a osolíme. Vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.

Připravené rozprostřené těsto na pečícím papíru s vytvarovanými okraji potřeme připraveným základem na pizzu.
Já jsem zvolila tyto kombinace. Na rajčatový základ jsem přidala na kolečka pokrájená rajčata, cibuli a pórek.
Na brokolicovo-cuketovo-špenátový základ jsem přidala cibuli, pórek a uvařenou brokolici v páře. Klidně si přidejte na pizzy bazalku navíc. Já ji dala do základů, protože náš malý zvědavec by ji určitě dloubal dolů.

Nazdobené pizzy vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.

Během pečení si připravíme kešu krém, který slouží jako náhražka sýru a velmi mile mě chuťově překvapila, chutí je tento krém podobný plísňovému sýru. Předem namočené kešu ořechy přecedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vodu, prolisovaný česnek, prolisovanou šalotku, šťávu z citronu, bazalku a rýžovou smetanu Natumi. Rozmixováním vznikne hutný krém.
Když máme pizzy téměř hotové, přidáme na vrch kešu krém a dopečeme ještě 10 minut.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno