Ingredience: | |
hladká mouka | cca 300 g |
vlažná voda | 180 ml |
olivový olej | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
sušené droždí | 2 lžičky |
krájené olivy | hrst |
pečené nebo vařené kuřecí maso | cca 170 g |
pórek | 2 hrsti |
kukuřice | 3 hrsti |
mozzarella | 1 ks |
Ghí | 1 lžíce |
růžová sůl | dle chuti |
uzená mletá paprika | dle chuti |
Tuhle pecku mám od Kačky Cvrkalové. Naprosto mě zachránila, když jsem zjistila, že na plánované pirohy už nemám ingredience a nakoupit nestihnu. V tomto receptu je pár surovin, které má snad každý doma a naplnit si ji už pak můžete podle své chuti nebo podle toho, co Vám lednice (mrazák, spíž...) dovolí.
V trošce vlažné vody rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké pevné těsto. Vložíme ho do olejem vymazané mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1,5 hodiny kynout. Těsto zdvojnásobí objem.
Rozdělíme ho na polovinu a z každé vytvarujeme bochánek, který ještě 10 minut necháme odpočívat (mezitím si připravíme náplň).
Každý bochánek rozválíme na placku á 25cm. První placku přendáme na plech s pečícím papírem, navrstvíme náplň, přikryjeme druhou plackou a okraje spojíme. Pod utěrkou necháme 30 minut kynout.
Focacciu zastříkneme olejem, prstem uděláme pár důlku asi 1cm hlubokých a povrch můžeme ozdobit olivami. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.
Po upečení ihned potřeme olejem. Chutná jak teplá, tak zastudena.
Na náplň jsem na ghí osmahla pórek, přisypala pokrájené kuřecí maso, kukuřici, osolila a opaprikovala. Směs jsem ještě pokladla plátky mozzarelly.
Podrobné info: