Pažitka
Název:

Plněná sekaná z vepřového masa


Plněná sekaná z vepřového masa


Ingredience:
Ingredience:
mletá vepřová plec1200 g
tence nakrájený Inovecký salám200 g
33% smetana ke šlehání1 kelímek
lahůdková cibulka1 svazek
česnek4 stroužky
majoránka2 lžíce
drcený kmín2 lžičky
celý kmín2 lžičky
masitá paprika1 ks
pepř dle chuti
sůl dle chuti
olej1 lžíce
máslo1 plácek (1cm)
bílek na potření1 ks
Postup přípravy:

Z mletého masa je dobrá jak klasická sekaná, tak i naplněná různými plňkami. Stačí kousek nakrájeného slámu, nějaká ta zeleninka pro pestrost a hned je chutný oběd, nebo studené pohoštění.

Do mísy s mletým masem přidáme sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a prolisované stroužky česneku.

Zalijeme smetanou, vše důkladně nejlépe rukama promícháme a necháme alespoň 2 hodiny v lednici uležet (já nechávám přes noc).

Poté do masové směsi přidáme drobně nakrájenou bílou část lahůdkové cibule a opět promícháme.

Troubu zapneme na 170°C. 

Směs rozdělíme na dva stejně velké díly. 

Na pracovní plochu položíme potravinovou fólii a na ni dáme první díl masové směsi. Tu pomocí navlhčených rukou rovnoměrně rozprostřeme do obdélníkového tvaru na cca 2 cm výšku.

Celý plát posypeme polovinou drobně nakrájené zelené nati z lahůdkové cibule. Poklademe polovinou nakrájeného salámu (kolečka neklademe až ke konci plátu) a poklademe i proužky papriky.

Pomocí fólie opatrně svinujeme a zlehka utlačujeme masovou směs do rolády. Z fólie roládu překlopíme  do pekáče, na jehož dno jsme dali lžíci oleje a zhruba 200 ml vody.

Na pracovní plochu dáme durhou potravinovou fólii a stejným postupem zhotovíme druhou roládu. 

Rolády v pekáči potřeme vidličkou rozšlehaným bílkem, zlehka je osolíme a posypeme celým kmínem. 

Vložíme do trouby, stupně ubereme na 160°C a pečeme cca 110 minut. Po půl hodině občas během dalšího pečení přelijeme vypečenou šťávou. 

Upečené rolády odložíme stranou.

Výpek slijeme do kastrůlku, přidáme plátek másla a silným varem zredukujeme na hustší konzistenci.

Část sekané podáváme jako hlavní chod s vařeným bramborem, část jako studené pohoštění s čerstvým chlebem. 

Dobu pečení a stupně berte jako orientační. Každému nemusí péct trouba stejně.

Podrobné info:
Počet porcí7 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno