Pažitka
Název:

Plněné batáty ala Mexiko

veganský recept


Plněné batáty ala Mexiko


Ingredience:
Ingredience:
větší batát1 ks
sůl dle chuti
chilli dle chuti
tmavé fazole1/2 konzervy
rajčatový protlak2 lžíce
rajčata v konzervě4 lžíce
červená paprika, nakrájená na kostičky1/2 ks
červená cibule, nasekaná na drobno1/2 ks
petrželka dle chuti
avokádo1 ks
citronová nebo limetková šťáva dle chuti
olivový olej dle potřeby
sušená rajčata3 ks
Postup přípravy:

Batáty jsou čím dál tím víc samozřejmou surovinou ve všech supermarketech, takže je na čase připravit si z nich také nějakou tu dobrotu. Na trhu jsou batáty v různých barvách, nejčastěji si znáte sytě oranžové, které jsou i chuťově nejzajímavější, mně se však pro tento recept podařilo sehnat jen světlou verzi, ale i tak je recept vynikající. Ovšem pokud seženete oranžové krásky, rozhodně kupte ty, jsou sladší a jemnější.

Recept je jednoduchý, ale přesto trochu časově náročnější, hodí se tedy ideálně na víkendy, nebo dny volna. Je čistě vegetariánský, ale není problém do směsi přidat mleté maso pro masožrouty. Ale podle mě to rozhodně není potřeba, chutě jsou výrazné a bohatě si vystačíme s touto zdravější verzí.

Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C a plech vyložíme pečícím papírem. Batát omyjeme, osušíme a dobře napícháme vidličkou. Lehce pokapeme olivový olejem a dáme do trouby péct do změknutí, což závisí na velikosti, ale vždy to trvá cca 45 minut. Naše brambora byla pořádně velká, takže si v troubě pobyla skoro hodinku.

Mezitím si nachystáme náplň - na troše olivového oleje zpěníme cibulku, poté přidáme papriku a nakrájená sušená rajčátka, rajčata v konzervě i protlak. Necháme zhoustnout a přihodíme fazole. Nyní je načase vše ochutit chilli a solí. Měla by nám vzniknout hustá omáčka, lehce pikantní připomínající chutí chilli con carne.

V misce dobře rozmačkáme avokádo, ochutíme limetkovou šťávou, chilli a solí.

Brambory vyndáme z trouby, rozpůlíme a vnitřek trochu jakoby "načechráme"/rozmačkáme vidličkou. Navrstvíme směs s fazolemi a ozdobíme pořádnou porcí avokádové směsi. Navrch vše posypeme čerstvou petrželkou nebo koriandrem, pokapeme olivovým olejem a ihned podáváme.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno