Pažitka
Název:

Plněné kloboučky mletým masem


Plněné kloboučky mletým masem


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso400 g
masáky/růžovky10 - 15 ks
menší cibule1 ks
sůl1 vrchovatá lžička
voda100 ml
česnek1 stroužek
mletá sladká paprika špetka
mletý kmín dle chuti
majoránka dle chuti
pepř dle chuti
strouhaný tvrdý sýr (eidam, gouda) dle potřeby
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Deštivé počasí prospívá mým oblíbeným masákům – růžovkám. Miluji jejich "škvarkovo-kořeněnou chuť", která se získá při jejich tepelné úpravě. Takže dnes jsme měli plněné kloboučky muchomůrky růžovky s bramborovou kaší a byla to dobrota. V zimním období používám tento receptík se záměnou za žampiony, ale těm chybí přeci jen "vůně lesa".

Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je výtečná jedlá houba pro všechny způsoby přípravy pokrmů. Nezapomínejte být při sběru masáků opatrní, abyste je nezaměnili za muchomůrku šedivku, která sice není jedovatá, ale chuťově není dobrá a co víc – šedivku lze snadno zaměnit za muchomůrku tygrovanou, která je smrtelně jedovaná.

Na tento recept potřebujeme větší houbové kloboučky. V sezóně používám masáky a v zimě zase větší žampiony. Nejprve si nakrájíme cibuli a vložíme do mísy k mletému masu. Pak přidáme sůl, pepř, sladkou papriku, majoránku, kmín, vodu, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Pokud bychom měli z žampionů použitelné nožičky, tak je na jemno pokrájíme a přidáme do masové směsi.

Připravenou masovou směsí naplníme houbové kloboučky a uložíme na plech vytřený olejem. Pečeme v troubě při 200°C cca 25 minut. Poté posypeme sýrem a nechám ještě asi 5 minut dopéci. Servírujeme s pečivem, bramborem, nebo bramborovou kaší.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno