Pažitka
Název:

Plněné olihně s rajčatovou omáčkou


Plněné olihně s rajčatovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
očištěné olihně2 ks
Náplň:
nakrájená chapadla dle množství
cibule1/2 ks
česnek2 stroužky
ančovičky4 filety
piniová jádra1 lžíce
čerstvá petrželka hrstka
strouhanka5 lžic
nastrouhaný parmazán3 lžíce
olivový olej trochu
sůl špetka
Omáčka:
cibule1/2 ks
česnek2 stroužky
větší rajčata nebo drcená z pechovky4 ks
sušená bazalka dle chuti
olivový olej trochu
sůl špetka
Postup přípravy:

Máte rádi mořské plody? Určitě si pochutnáte.

Oliheň očistíme ( viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi. Poté musíme vyjmout průsvitné " péro", které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně sejmeme lehce kůži a zůstane nám bílé maso.

Nejprve připravíme náplň do olihní. Na oleji zesklovatíme najmeno nakrájenou cibuli, přidáme posekaná chapadla, pinie, posekané ančovičky a orestujeme. Odstavíme a přisypeme strouhanku, posekanou petrželku a parmazán. Důkladně promícháme, zvlhčíme ještě trochou olivového oleje a naplníme směsí olihně. Otvor sepneme jehlou.
Na omáčku zesklovatíme na olivovém oleji cibuli, česnek a vhodíme pokrájená rajčata. Osolíme a necháme změknout. Můžeme trochu podlít vodou. Okořeníme sušenou bazalkou a vše rozmixujeme. Dochutíme.
Naplněné olihně opečeme velmi zprudka ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Nesmíme je opékat dlouho nebo nám zgumovatí. Z každé strany tak minutu a půl.
Podáváme s omáčkou a zeleninovým salátem nebo opečenou česnekovou bagetkou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno