Ingredience: | |
očištěné olihně | 2 ks |
Náplň: | |
nakrájená chapadla | dle množství |
cibule | 1/2 ks |
česnek | 2 stroužky |
ančovičky | 4 filety |
piniová jádra | 1 lžíce |
čerstvá petrželka | hrstka |
strouhanka | 5 lžic |
nastrouhaný parmazán | 3 lžíce |
olivový olej | trochu |
sůl | špetka |
Omáčka: | |
cibule | 1/2 ks |
česnek | 2 stroužky |
větší rajčata nebo drcená z pechovky | 4 ks |
sušená bazalka | dle chuti |
olivový olej | trochu |
sůl | špetka |
Máte rádi mořské plody? Určitě si pochutnáte.
Oliheň očistíme ( viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi. Poté musíme vyjmout průsvitné " péro", které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně sejmeme lehce kůži a zůstane nám bílé maso.
Nejprve připravíme náplň do olihní. Na oleji zesklovatíme najmeno nakrájenou cibuli, přidáme posekaná chapadla, pinie, posekané ančovičky a orestujeme. Odstavíme a přisypeme strouhanku, posekanou petrželku a parmazán. Důkladně promícháme, zvlhčíme ještě trochou olivového oleje a naplníme směsí olihně. Otvor sepneme jehlou.
Na omáčku zesklovatíme na olivovém oleji cibuli, česnek a vhodíme pokrájená rajčata. Osolíme a necháme změknout. Můžeme trochu podlít vodou. Okořeníme sušenou bazalkou a vše rozmixujeme. Dochutíme.
Naplněné olihně opečeme velmi zprudka ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Nesmíme je opékat dlouho nebo nám zgumovatí. Z každé strany tak minutu a půl.
Podáváme s omáčkou a zeleninovým salátem nebo opečenou česnekovou bagetkou.