Pažitka
Název:

Plněné papriky na středomořský způsob


Plněné papriky na středomořský způsob


Ingredience:
Ingredience:
větší papriky6 ks
mleté hovězí maso250 g
mleté vepřové maso250 g
olej3 lžíce
suché bílé víno1 dcl
rýže na risotto100 g
menší červená cibule1 ks
česnek1 stroužek
kořenící směs na mletá masa2 lžičky
sladká paprika1 lžička
sušený tymián1 lžička
sekané čerstvé bylinky (oregano, bazalka, tymián, pažitka) hrstka
drcená rajčata1 plechovka
čerstvá bazalkacca 10 lístků
zeleninový vývar250 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Já prostě miluji plněné papriky. Hlavně tedy ty české s rajskou omáčkou, protože moje mamka je dělá nejlepší na světě. Dělá je tak dobré, že já sama jsem si na ně ještě netroufla, protože se bojím, že je nikdy nebudu mít jako ona a nebude to to pravé. Papriky s rajskou jsou ale přece jen těžší jídlo a do rozpáleného léta se moc nehodí. Udělala jsem tedy takovou středomořskou verzi, která je odlehčená a k létu se naopak hodí. Zelenina i maso dohromady v jedné porci a příloha už ani není potřeba. Stačí jen kousek chleba, kterým vytřete tu skvělou rajčatovou omáčku. Já osobně chleba či tmavou bagetu nakrájím na plátky, potřu olivovým olejem a chvíli opeču v troubě. Je to lahůdka a člověk si připadá jak někdo v italské restauraci na břehu moře.

Papriky omyjeme, odkrojíme vršky se stopkou a malým nožíkem vykrojíme semeník. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Na velké pánvi rozpálíme olej a necháme na něm postupně zesklovatět cibulku, poté přidáme i česnek a rýži a pár minut opékáme na mírném ohni. Zastříkneme vínem, necháme ho odpařit a do pánve přidáme mleté maso, které důkladně rozdělíme na jednotlivé hrudky. Vše dohromady opékáme asi 5 minut, než se maso zatáhne. Mezitím směs osolíme, opepříme, okořeníme a přidáme čerstvé bylinky. Troubu rozehřejeme na 180°C. Papriky naplníme směsí masa a přiklopíme vrškem se stopkou. Do hlubšího pekáčku s pokličkou rozprostřeme na dně drcená rajčata a lístky bazalky, na ně dáme papriky a zalijeme vývarem. Papriky by měly být minimálně z poloviny ponořené. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě 30 minut a pak ještě 20 minut nezakryté. Já nejraději podávám s topinkami z trouby, které krásně nasáknout rajčatovou omáčkou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno