Pažitka
Název:

Plněné papriky


Plněné papriky


Ingredience:
Ingredience:
střední cibule2 ks
mleté maso (hovězí a vepřové)500 g
vejce1 ks
papriky (tenkostěnné)8 ks
máslo50 g
hladká mouka (nebo hraška)50 g
sladká paprika2 lžičky
hovězí vývar (případně voda)800 ml
rajčata400 g (plechovka)
bobkový list1 ks
černý pepř5 kuliček
nové koření5 kuliček
sůl dle chuti
pepř dle chuti
rajský protlak2 lžičky
cukr dle chuti
ocet dle chuti
strouhanka na zahuštění masa dle potřeby
Postup přípravy:

Tohle jídlo mám moc ráda. Pro někoho hrozba ze školní jídelny, ale u nás ho uměli (jako téměř všechno), a tak se povedlo mi ho lehce zošklivovat až v menze a pracovních vývařovnách, kde se často stávalo, že maso v paprikách bylo z půlky syrové. Ale ani to mě nezlomilo a plněné papriky jsem začala připravovat doma a hned první pokus se vyvedl. A tak ho s chutí vařím celkem pravidelně. Recept tu na blogu visí už docela dlouho, ale za ty roky už i tohle jídlo vařím trochu jinak, a tak bylo potřeba oprášit nejen fotku, ale i recept.

Pokud máme maso v celku, na jemno ho pomeleme v mlýnku a spolu s ním pomeleme i jednu cibuli. Pokud máme maso namleté, cibuli nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na velmi jemno. Maso vložíme do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě pomícháme rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustíme ji trochou strouhanky.

Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra, aniž bychom porušili zbytek papriky. Papriky naplníme masovou směsí a upěchujeme. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujeme do koulí nebo šišek.

Druhou cibuli nasekáme na jemno a použijeme do omáčky. V kastrolu rozpálíme máslo, přisypeme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Pak přisypeme sladkou papriku a zrovna minutu opékáme. Následně vhodíme rajčata (pokud máme čerstvá, je nutné je před tím spařit a oloupat), zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření, osolíme a přivedeme k varu.

Pak do omáčky přidáme papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), tak aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni 45 - 60 minut.

Papriky vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Omáčku přecedíme a již nevaříme. Přidáme do ní rajský protlak a dochutíme octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vrátíme zpět na prohřátí.

Servírujeme s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhly.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno