Pažitka
Název:

Plněné rohlíčky


Plněné rohlíčky


Ingredience:
Těsto na rohlíčky (32 ks):
hladká mouka400 g
sůl špetka
změklé máslo250 g
zakysaná smetana180 - 200 g
Maková náplň:
mletý mák100 g
mléko200 ml
cukr krupice2 lžíce
piškotové drobečky30 - 40 g
rum dle chuti
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh v kostce250 g
čerstvý krémový sýr (Lučina, Philadelphia, Palouček...)2 lžíce
cukr krupice4 lžíce
velký žloutek1 ks
citronová kůra nebo citronový olej dle chuti
rozinky máčené v rumu dle chuti
Postup přípravy:

Když jsem před dvěma lety zveřejnila recept na kremrole, jedna ze čtenářek mi napsala, že ze stejného těsta peče šátečky. Samozřejmě mi to nedalo a vyzkoušela jsem, i když trochu se zpožděním.  A protože šátečky na blogu už mám, sice z jiného těsta, tak jsem zkusila rohlíčky. A výsledek? Rychlé, jednoduché a mooooc dobré. 

Hned po upečení jsou rohlíčky krásně křehké, další dny pak jemné a vláčné. Naplnit si je můžete čímkoliv, já zvolila u nás oblíbenou klasiku tvaroh a mák. Na internetu koluje hodně podobných variant těsta, některé používají místo zakysané smetany šlehačku, jiné zase přidávají vejce. Každopádně s těstem se moc dobře pracuje, je pružné a nelepí. Neobsahuje cukr, takže by se dalo určitě použít i na slano. Možná zkusím příště.

Rohlíčky se připravuji stejným způsobem jako asi všem dobře známé Svatomartinské rohlíčky. Těsto rozválíte do kulaté placky a rozdělíte na osminy. Pokladete náplní a zatočíte do rohlíčku. Nicméně udělat si z těsta můžete klidně i výše zmíněné šátečky. 

Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a smetanu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice. 

Mezitím si připravte náplně.
 
Maková náplň:
Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.
 
 
Tvarohová náplň:
Všechny suroviny smíchejte v míse, rozinky přidejte až na konec. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozdělte na čtyři stejné díly, každý rozválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů. Na každý díl dejte lžičku náplně a stočte do rohlíčku. Rohy upravte tak, aby náplň nevytékala. 

Rohlíčky vyskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. Po vytažení z trouby nechte chvilku vychladnout, pak hodně posypte moučkovým cukrem. Uchovávejte v uzavřené dóze. 

Podrobné info:
Počet porcí32 porcí
Čas přípravy

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno