Pochoutkový (suroviny v očištěném stavu a bez nálevu): | |
šunkový salám | 400 g |
sterilované okurky | 180 g |
sterilovaný hrášek | 55 g |
cibule | 25,5 g |
majonéza | 300 g |
plnotučná hořčice | 20 g |
cukr krupice | 10 g |
ocet | 6 g |
g worcester | 8 g |
sůl | 5 g |
mletý pepř | 0,5 g |
Pařížský: | |
pařížský salám | 400 g |
sterilované okurky | 180 g |
sterilovaný hrášek | 60 g |
cibule | 25,5 g |
majonéza | 300 g |
plnotučná hořčice | 20 g |
cukr krupice | 10 g |
ocet | 5 g |
worcester | 8 g |
sůl | 10 g |
mletý pepř | 0,5 g |
Další klasický salát podle starých receptur ČSN z roku 1976, který jste si vyžádali, je pochoutkový a pařížský. Jsou to skoro totožné saláty jen s malým rozdílem v použitém salámu. U pochoutkového se používá kvalitní šunkový salám a u pařížského, jak už název napovídá, salám pařížský. V současné době je tento salám opět na trhu, vyrábí například http://www.schneider-group.cz/mekke-salamy. Jinak jsou saláty až na pár gramů u některých použitých surovin stejné. Předložím vám oba.
U obou salátů je postup stejný. Salám a okurky nakrájejte stejnoměrně na tenké nudličky a vložte do mísy. Přisypte hrášek a najemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte worcester, hořčici, ocet, cukr, pepř, spojte majonézou a nakonec postupně osolte. Každý salám i majonéza mohou být už od výrobce jinak slané, tak opravdu postupně, ať to se solí nepřeženete. Nechte uležet v lednici.
Podrobné info: