

| Ingredience: | |
| velké brambory | 2 ks |
| kysané zelí | 500 g |
| uzená žebra | 500 g |
| 30% smetana | 100 ml |
| máslo | 1 lžíce |
| hladká mouka | 2 lžíce |
| sladká paprika | 1 lžička |
| bobkový list | 2 ks |
| pepř | 5 kuliček |
| nové koření | 3 kuličky |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| kmín | dle chuti |
Tohle je přesně počasí na nějakou skvělou vařící polívku, kterou zelňačka určitě je. Ta nejlepší je z uzených žeber, s trochou smetany na zjemnění. Žádná věda, jdeme na to!
Uzený žebra spolu s divokým kořením uvaříme do měkka, vývar scedíme přes plátýnko a maso obereme.
Zvlášť dáme vařit se solí a kmínem brambory, nakrájený na kostičky a zvlášť pokrájený zelí.
V hrnci usmažíme jíšku z másla a mouky, na poslední půl minutku přidáme mletou papriku a zápražku zalijeme vodou se zelím a částí vývaru z žeber.
Provaříme cca 15 minut, přidáme obraný uzený maso, brambory a na závěr polévku zjemníme smetanou. Dochutíme solí, pepřem a hotovo.
Samozřejmě do ní můžete přidat i dobrou klobásku a přímo do talíře pak přidat lžičku zakysaný smetany... variant je mnoho.
Podrobné info: