Pažitka
Název:

Podzimní čočková polévka


Podzimní čočková polévka


Ingredience:
Ingredience:
čočka500 g
voda/vývar3 - 4 l
středně velká mrkev5 s
středně velká cibule3 ks
česnek3 velké stroužky
čerstvě nastrouhaný křen5 lžic
majoránka hrst
himalájská růžová sůl dle chuti
Postup přípravy:

S podzimním obdobím nastal čas hustých zeleninových polévek, které naše tělo nejen zahřejí, ale také pořádně prohřejí.

Běžně vařím polévku z červené čočky, ale ať máme taky trochu změnu.

Polévky si uvaříme pořádný hrnec, a jelikož by podzimní polévka měla opravdu prohřát, přidáme do ní také čerstvý nastrouhaný křen.

Čočku si den předem namočíme, abychom ji pak měli uvařenou během chvilky.

Nasekáme si cibuli na jemno a na másle ji necháme zesklovatět. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme mrkev.

K zesklovatělé cibuli prolisujeme stroužky česneku a necháme ho chvilku provonět. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a čočku. Vše řádně zamícháme a několik minut restujeme, dokud mrkev aspoň trochu nezměkne.

Zalijeme vroucí vodou či vývarem, přidáme majoránku, sůl a vaříme pod pokličkou do měkka přibližně 20 - 25 minut. Když máme už téměř hotovo, přidáme čerstvý nastrouhaný křen.

Křen je cítit, ale nepálí, takže se nemusíte bát dát polévku malým dětem. A vy, kteří malé děti nemáte, tak s křenem vůbec nešetřete.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Karol Tišerová

    zavřít okno