Pažitka
Název:

Podzimní polévka z toskánské kapusty a dýně


Podzimní polévka z toskánské kapusty a dýně


Ingredience:
Ingredience:
toskánská kapusta150 g
dýně Hokaido1/4 ks
cibule1 ks
velká brambora1 ks
česnek2 stroužky
petrželka hrstka
voda nebo vývar1 l
smetana ke šlehání100 ml
Ghíčko nebo máslo dle potřeby
muškátová oříšek špetka
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Tak už nás podzim přece jen dostihl... A mně se do ruky dostala toskánská kapusta a navíc jsem měla zbytek dýně, který volal po zpracování. Krémové polévky jsou u nás sázkou na jistotu a nejinak tomu bylo i dnes. Pokud jde o tuto kapustu, určitě musím všem doporučit. Je nadupaná vitamíny, minerály, má vysoký obsah vlákniny a chrání buňky před volnými radikály.

Na troše ghíčka necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Mezitím si omyjeme kapustu a odkrojíme tuhé konce. Dýni a bramboru nakrájíme na malé kostičky, česnek na plátky a kapustu na tenké nudličky. K cibulce přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a společně restujeme, dokud nezačne chytat barvu. V té chvíli zalijeme vodou/vývarem a smetanou. Ochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku. Vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny. Nakonec rozmixujeme do hladka a přidáme špetku muškátového oříšku. Na talíři ještě můžeme dozdobit smetanou a snítkou petrželky. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno