

| Ingredience: | |
| pohanka | 250 g |
| sušené houby | 2 hrsti |
| sádlo | 2 - 3 lžíce |
| středně velká cibule | 1 ks |
| česnek | 3 - 4 stroužky |
| drcený kmín | špetka |
| sůl | dle chuti |
| sušená majoránka | špetka |
| čerstvě mletý pepř | špetka |
| strouhanka (do pekáčku) | dle potřeby |
Pohanka je surovina, která by ve vaší kuchyni neměla rozhodně chybět. Proto si připravte se mnou tento výborný a zdravý recept.
Postup: Houby předem namočíme na 1-2 hodiny do studené vody, aby dobře nasákly tekutinu. Pohanku namočíme asi na 2 hodiny do vody. Opranou pohanku, podobně jako rýži upravíme dušením /10-12 minut /. Středně velkou cibulku zbavíme slupky, nakrájíme nadrobno a na sádle ji orestujeme. Do tohoto základu přidáme přeceděné pokrájené houby a asi 20 - 25 minut dusíme. Měkké houby přidáme do uvařené pohanky a ochutíme podle potřeby utřeným česnekem, solí, sušenou majoránkou a pepřem. Připravíme si vhodný pekáček nebo ohnivzdornou misku, kterou vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Do pekáčku nebo misky přendáme směs a ve vyhřáté troubě vše zapečeme na cca 20 minut. Všechny chutě se pěkně a dokonale propojí. Můžeme servírovat. Poznámka Houby se také namáčí do vody a pak se po jedné až dvou hodinách propláchnou a v trošce vody se uvaří doměkka. Postup a vše jsem čerpala ze staré kuchařky: "Z naší vesnice" a podle receptu "Černý Kuba", jen místo krupek jsem použila pohanku. Manžel nerad jí jídlo bez masa, tak jsem mu na talíř dala kousky opečené uzeniny.
Podrobné info: