Pažitka
Název:

Pohankové lámankové placky se špenátem, patizonem, cuketou, česnekem, majoránkou a Ghíčkem

bez vajec, lepku, mléka, laktózy - rovněž ve vegan verzi


Pohankové lámankové placky se špenátem, patizonem, cuketou, česnekem, majoránkou a Ghíčkem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio nebo jiný tuk (vegané olivový olej) dle potřeby
patizon108 g
očištěná, vydlabaná cuketa128 g
listový špenát80 g
česnek3 - 4 stroužky
pohanková lámanka50 g
tapioka škrob30 g
teff mouka tmavá10 g
pohanková mouka hladká30 g
rýžová mouka polohrubá30 g
sůl dle chuti
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Jedna slaná verze svačinky, která velmi rychle mizí ze stolu. Zeleninové placky jsou vděčnou svačinkou, dá se do nich ledacos skrýt a zde to platí dvojnásobně, kdo neochutná, neuvěří. Sice vzhledově nejsou až tak lákavé, ale jsou výborné a zaručuji, že si na nich pochutnají jak malý, tak velcí. Možná vás zarazí ingredience, kterou je tapioka škrob. Jedná se o jednu z alternativ náhrady vajec.
Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá, rovněž funguje jako pojivo.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz. A nyní na jak na placky.

Patizon vydlabeme, oloupeme, zrovna tak cuketu, nastrouháme najemno, špenát dáme do mističky a necháme povolit, následně rozmixujeme. Přidáme k nastrouhané směsi cukety a patizonu, přidáme pohankovou lámanku, kterou jsme si připravili následovně. Pohankovou lámanku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, necháme 15-20 minut přiklopené. Dále přidáme do připravované směsi prolisovaný česnek, sůl, tapioka škrob a mouky, důkladně zamícháme.
Na plech dáme pečící papír, který potřeme důkladně Ghíčkem, lžící nandáme těsto na potřený pečící papír, pomocí těsta vytvarujeme placky, které následně pokapeme Ghíčkem, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C, já jsem během pečení otáčela, pečeme přibližně 30-40 minut. Nejdříve otáčíme po 20 minutách.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno