

| Ingredience (cca 34 kusů): | |
| pohanková mouk | 120 g |
| žloutek | 1 ks |
| povolený tuk (použila jsem rostlinný Prominnea) | 70 g |
| třtinový cukr (moučka) | 40 g |
| pomerančová kůra z bio pomeranče | 1 lžička |
| šťáva z pomeranče | 1 lžička |
| rybízová marmeláda | na slepování |
Letošní Vánoce se u nás peče vedle "klasického" cukroví i cukroví bezlepkové a bez živočišné bílkoviny. U lineckého nebylo pochyb o tom, že bych se k němu neodhodlala. Díky skvělé skupince na sociální síti, kde se člověk může inspirovat v oblasti bezlepkových receptů, jsem na jeden narazila a padl do oka. Dodala jsem k němu suroviny, které u nás do lineckého dáváme, a to pomerančovou kůru a šťávu a vzniklo opravdu skvělé vánoční cukroví.
V míse smícháme mouku, žloutek, povolený tuk, třtinový cukr, pomerančovou kůru a šťávu a vypracujeme do těsta. Z těsta uděláme bochánek, který uložíme do lednice (ideální je přes noc). Před přípravou těsto propracujeme a rozválíme na cca 1 cm, vykrajujeme tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut.
Po upečení necháme vychladnout (u bezlepkových těst je vhodné nechat opravdu zchladnout, jinak se pak tvary mohou lámat) a slepujeme rybízovou marmeládou.
Podrobné info: