Pažitka
Název:

Pohankové linecké

bezlepkový recept


Pohankové linecké


Ingredience:
Ingredience (cca 34 kusů):
pohanková mouk120 g
žloutek1 ks
povolený tuk (použila jsem rostlinný Prominnea)70 g
třtinový cukr (moučka)40 g
pomerančová kůra z bio pomeranče1 lžička
šťáva z pomeranče1 lžička
rybízová marmeláda na slepování
Postup přípravy:

Letošní Vánoce se u nás peče vedle "klasického" cukroví i cukroví bezlepkové a bez živočišné bílkoviny. U lineckého nebylo pochyb o tom, že bych se k němu neodhodlala. Díky skvělé skupince na sociální síti, kde se člověk může inspirovat v oblasti bezlepkových receptů, jsem na jeden narazila a padl do oka. Dodala jsem k němu suroviny, které u nás do lineckého dáváme, a to pomerančovou kůru a šťávu a vzniklo opravdu skvělé vánoční cukroví.

V míse smícháme mouku, žloutek, povolený tuk, třtinový cukr, pomerančovou kůru a šťávu a vypracujeme do těsta. Z těsta uděláme bochánek, který uložíme do lednice (ideální je přes noc). Před přípravou těsto propracujeme a rozválíme na cca 1 cm, vykrajujeme tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut. 

Po upečení necháme vychladnout (u bezlepkových těst je vhodné nechat opravdu zchladnout, jinak se pak tvary mohou lámat) a slepujeme rybízovou marmeládou.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno