Pažitka
Název:

Pohankovo-mandlový "nahý" dortík

bezlepkový recept


Pohankovo-mandlový "nahý" dortík


Ingredience:
Ingredience:
jemně mletá pohanková mouka80 g
jemně mleté mandle40 g
kukuřičný škrob20 g
prášek do pečiva1 lžička
xylitol (nebo cukr krystal)80 g
vejce (žloutky a bílky zvlášť)4 ks
sůl do bílků špetka
pomerančová kůra špetka
Tvarohový krém:
tvaroh1 vanička
změklé máslo70 g
citronová šťáva pár kapek
višňová marmeláda s likérem dle potřeby
Na ozdobení:
ovoce dle chuti
plátky kokosu dle chuti
Postup přípravy:

Ráda zkouším stále něco nového a je to vždy pro mě maximální výzva a teď jsem zkusila udělat bezlepkový dortík pro nedělní odpoledne ke kávě a svačince. Určitě doporučuji vyzkoušet - komu neprozradíte, z čeho korpus je, nic nepozná.

1. Ušleháme si bílky se špetkou soli do pěny - přidáme polovinu xylitolu (cukru)  šleháme dál.

2. Ušleháme si žloutky se zbylým cukrem do pěny.

3. Bílkovou pěnu přidáme opatrně do žloutkové pěny. 

4. V misce si mezitím smícháme ouu, škrob, mleté mandle a prášek do pečiva.

5. K pěnové směsi po lžících jemně zapracováváme sypkou směs.

6. Dortovou formu vyseleme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme na 150 stupňů 55 minut.

7. Připravíme si tvarohový krém. Tvaroh ve vaničce necháme vykapat v plátně. Pak přidáme k 250 g tvarohu 70 g změklého másla a pár kapek citronové šťávy a vyšleháme v krém. 

8. Vychladlý korpus 2 krát prořízneme. Každý plát potřeme višňovou marmeládou s kapkou likéru a potřeme polovinou tvarohu. V ledničce necháme přes noc proležet.

9. Nazdobíme ovocem, kokosovými chipsy a můžeme si pochutnat na bezlepkové variantě dortíku.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Jahelková

    zavřít okno