

| Ingredience: | |
| pohanka | 300 g |
| quinoa | 100 g |
| chia semínka | 1 lžíce |
| voda | 4 lžíce |
| syrovátka | 200 ml |
| lněný olej | 2 lžíce |
| vinný ocet | 5 lžic |
| polohrubá kukuřičná mouka | 50 g |
| růžová sůl | 1,5 lžičky |
| drcený kmín | 1 lžička |
| sušený koriandr | 2 lžičky |
| kypřící prášek | 1 lžička |
| soda | 1 lžička |
| semínka (sezamová, dýňová, slunečnicová...) | na posypání |
I když nejsme celiaci, bezlepková jídla nám dělají moc dobře na zažívání. S jejich přípravou je to ale obtížnější, protože bezlepkové mouky se chovají jinak, než ty klasické. Proto jsem si nikdy netroufla na chléb. Až jsem dostala tip na tento z pohanky. No, náš kváskový má konkurenta.
Chia semínka necháme ve vodě nabobtnat. Pohanku spolu s quinoou pořádně propláchneme a 4 hodiny namáčíme. Slijeme a umixujeme s chia gelem, syrovátkou, olejem a octem dohladka.
Ke směsi přidáme promíchané sypké suroviny (mouku, sůl, kmín, koriandr, kypřící prášek a sodu) a těsto navrstvíme do chlebové formy vystlané pečícím papírem. Vrch posypeme libovolnými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních 55 minut. Po upečení vyndáme na mřížku, aby rovnoměrně zchladl.