Pažitka
Název:

Pohankový medový, jablečno-skořicový koláč s vlašskými ořechy

bez BKM, lepku, vajec


Pohankový medový, jablečno-skořicový koláč s vlašskými ořechy


Ingredience:
Ingredience:
pohanková mouka hladká ne colozrnná200 g
Hokaido dýně170 g
kypřící prášek bez fosfátů20 g
jedlá soda na špičku lžičky
panela80 g
med2 lžíce
České Ghíčko bio2 lžíce
vlašské ořechy - nameleme2 hrsti
skořice1 - 2 lžičky
tuk na vytření formy
polohrubá rýžová mouka na vysypání formy
Náplň:
střední jablka6 ks
agarová tyčinka1/2 ks
rozinky dle potřeby
skořice2 lžičky
sekané mandle dle chuti
Postup přípravy:

Jablíček se letos urodilo požehnaně. Letních jablek jsme dostali hned několik beden, a tak kromě baštění jdou, kam se dá. Tento koláč mě velmi mile překvapil, je vážně skvělý, nepráší se od něj a náš malý si poručil přídavek. Manžel, ač není bezlepkář, a pohanku odhalí vždy, tak zde si přidával bez dotazů a připomínek, takže určitě stojí za vyzkoušení.

Příprava je jednoduchá. Očistíme a vydlabeme dýni, nastrouháme ji najemno a dáme stranou. Smícháme si suché ingredience: mouku, panelu, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici a mleté ořechy. Zamícháme, přidáme tuk, med a dýni. Vše společně propracujeme a dáme chvíli do lednice či do chladu odpočinout. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme trošku mouky navíc, ne příliš. Pokud je málo lepivé, přidáme tuk či dýni. Bohužel šťavnatost dýně nelze zaručit vždy stejnou.

Během čekání na těsto si připravíme náplň.

Oloupeme si jablka, nastrouháme do kastrůlku, přidáme skořici a agar tyčinku. Pokud by byla jablka málo šťavnatá, tak 40 ml vody. Povaříme, zredukujeme, přidáme rozinky, skořici a dáme stranou.

Pustíme se do další přípravy koláče.

Pokud budete s těstem pracovat ihned bez odpočinku, tak je těsto mírně lepivé. Buď si namočíme ruce do vody či dlaně potřeme tukem. Do tukem vytřené a moukou vysypané formy rozprostřeme těsto. Já udělám co největší placku v dlani, co jde, pak přendám do formy a opatrně roztáhnu do stran s pomocí dlaně. Do těsta sem tam píchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. Pokud se nám povede vytvarovat rantlík kolem dokola, je to ideální. Nalijeme připravenou náplň a posypeme sekanými mandlemi. Můžeme si pohrát a vykrojit z jablek zdobení.

Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme přibližně 45 minut.

Koláč necháme vychladnout a pak vychutnáme k čaji či oblíbené kávě.

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno