Pažitka
Název:

Pohankový perník s povidly a čokoládou

bez BKM, lepku, vajec


Pohankový perník s povidly a čokoládou


Ingredience:
Ingredience:
pohanková mouka hladká200 g
panela či jiné sladidlo100 g
kakaový prášek50 g
kypřící prášek bez fosfátů1 balíček
jedlá soda na špičku lžičky
med1 lžíce
perníkové koření1 lžička
České Ghíčko, alsan bio nebo máslo70 g
pečená oloupaná a nastrouhaná řepa150 g
voda220 ml
kvalitní hořká čokoláda100 - 150 g
švestková povidla dle potřeby
olej na vymazání formy
rýžová mouka na vysypání formy
Zdobení:
ořechy, kokos, nastrouhaná čokoláda dle chuti
Postup přípravy:

Dostala jsem chuť na perník, a jelikož mě teď řepa fakt baví a máme ji dost, rozhodla jsem se ji opět použít. Naprosto skvěle nahradí vejce. Díky řepě se korpus nepřesuší a zároveň těsto osladí. Tento recept je hlavně pro alergiky na vejce, lepek a mléko, pokud máte problém jen s lepkem, klidně si vejce přidejte. Maminky mi často píší, že potřebují korpusy bez lepku, vajec, ořechů, soji, mléka... Vejce jsou často největší problém, obzvláště když v těstě nesmí být i lepek. Tento korpus se moc povedl, i když jsem myslela, že korpus nedopeču. Na jedné straně jsem měla záškodníka, který mi neustále přenastavoval teplotu na troubě, takže chvíli jsme pekli i na 250°C a druhý záškodník tetuje nové zoubky a zakusuje se, kde se dá. Tentokrát naši Gábinku obzvláště bavilo kousat mamku do nohou, jelikož už jede na všech čtyřech, dohnat mě nebyl problém a té srandy, když mamka vyjekne a té radosti, no to byste museli vidět. Takže vcelku komické pečení, které naštěstí dobře dopadlo.

Příprava je rychlovka, pokud máte upečenou řepu. Řepu stačí umýt, zabalit do alobalu a dát péct. Já peču na 250°C přibližně hodinu. Nechám vychladnout, oloupu ji a najemno nastrouhám.

Do vyšší mísy si nasypeme sypké suroviny, mouku, panelu, kypřící prášek, jedlou sodu, kakaový prášek, perníkové koření a zamícháme. Přidáme povolený tuk, nastrouhanou řepu, med a začneme míchat. Během mísení potravin přiléváme vodu. Těsto necháme tak 15 minut stát. Mezitím si vymažeme formu olejem a vysypeme polohrubou rýžovou moukou. Těsto je hutnější, s pomocí stěrky ho přendáme do formy a rovnoměrně rozprostřeme.

Korpus vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 - 30 minut. Hlídáme, aby se korpus přesušil. Nedokážu napsat přesný čas pečení díky záškodnici při pečení, ale ono stejně každá trouba peče trošku jinak a je třeba hlídat. 

Upečený korpus necháme vychladnout. Následně korpus ponecháme ve formě. Potřeme jej švestkovými povidly a polijeme rozpuštěnou čokoládou. Pro lepší krájení si do ní můžeme přidat trošku kokosového oleje. Ostatní zdobení je na vás. Já jsem použila bílou vegan čokoládu, kterou jsem nastrouhala a přidala pár vlašských ořechů. 

Připravený moučník dáme do chladu. Při otevírání formy nezapomeneme oříznout kolem nožem, aby se nám poleva při otevírání formy nepotrhala. 

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno