

| Ingredience: | |
| pohanková mouka (půl celozrnné a půl hladké) | 200 g |
| prášek do perníku | 1 balíček |
| soda | 1 lžička |
| mletá skořice | 1 lžička |
| kakao | 1 lžíce |
| kokosový cuker | 30 g |
| datle | 140 g |
| syrovátka | 250 ml |
| řepkový olej | 100 ml |
| velké vejce | 1 ks |
| domácí švestková marmeláda | 3 lžíce |
| kokosový olej | 3 lžíce |
| agáve sirup | 2 lžíce |
| kakao | 3 lžíce |
| strouhaný kokos | 1 lžíce |
Z výroby domácího sýra mi zbylo větší množství syrovátky. Dlouho jsem přemýšlela, co s ní. Z části jsem zadělala na chleba, z části upekla tento bezlepkový perník (původně zamýšlený k snídani, v reálu sněden skoro všechen ke svačině a večeři) a ve zbytku vykoupu děti.
V míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, kakao, kokosový cukr).
Datle rozmixujeme s vejcem a troškou syrovátky dohladka a přidáme zbytek tekutých syrovátky a olej.
Vše spojíme dohromady a těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem. Pečeme při 160 stupních 35-40min.
Po vychladnutí perník pomažeme marmeládou, polijeme čokoládovou polevou (tu připravíme rozpuštěním kokosového oleje, do kterého metličkou zašleháme sirup a kakao až vznikne kompaktní hladká tekutina) a posypeme kokosem.
Necháme zatuhnout v lednici.