Pažitka
Název:

Pohár s makovým piškotem a borůvkovým krémem (bez cukru a mouky)


Pohár s makovým piškotem a borůvkovým krémem (bez cukru a mouky)


Ingredience:
Piškot:
mletý mák70 g
třtinová šťáva (fungovat jistě bude i s klasickým cukrem)70 g
vejce3 ks
kypřící prášek (bezfosfátový)1 lžičk
Krém:
tvaroh ve vaničce200 g
mascarpone150 g
borůvky100 g
datlový sirup nebo jiné sladidlo1 lžíce
Postup přípravy:

Psát blog pro mě znamená objevovat neustále něco nového, abych pak i vám mohla nabízet stále nové a neotřelé nápady. Ovšem občas se moje představy nějak nesetkají s realitou, a tak to místo rolády (která fakt nejde odlepit!) dopadlo jako pohár s makovým piškotem a borůvkovým krémem. Tak si nechte chutnat a tu roládu dáme příště, jo? 

Z vajec oddělte žlutky a bílky. Bílky vyšlehejte v tuhou pěnu a dejte stranou. Žloutky vyšlehejte se třtinovou šťávou. Její název sice vede k tomu, že jde o něco tekutého, ale pokud ji neznáte, nenechte se mýlit. Jde o prášek pevný podobně jako cukr, jen v trošku menší hrubosti a s příjemným karamelovým nádechem. Třtinová šťáva (někdy se jí také říká panela nebo rapadura) obsahuje až 5x více minerálních látek než hnědý cukr a až 50x více než ten bílý.

Do směsi zašlehejte ještě mletý mák, kypřící prášek a opatrně (ručně!) také sníh z bílků. Rozprostřete na vymazaný pečící papír na plech a v tomto plátu upečte (pekla jsem 6 minut na 200°C horkovzduch). Nechte vychladnout. Jestli jste z tohoto schopni umotat roládu, gratuluju! Jestli ne, pokračujte dále v receptu. 

Krém si připravte smícháním tvarohu, mascarpone a borůvek. Pokud chcete, aby měl více fialovou barvu, část borůvek do něj můžete ii rozmačkat nebo rozmixovat. Doslaďte dle chuti datlovým nebo jiným sirupem, ale myslete na to že piškot sám o sobě je poměrně dost sladký, proto to s krémem příliš nepřežeňte.

Do poháru můžete piškot prostě jen nalámat nebo natrhat, a nebo si můžete vykrájet kolečka velikosti sklenice a do poháru je po vrstvách naskládat, jako jsem to udělala já.

Dětská specifika:

Mák vzhledem ke své náchylnosti na plísně a žluknutí a také horší stravitelnosti i alergennosti doporučujeme od 2 - 3 let.

Mascrpone a tvaroh vzhledem k vyššímu množství bílkovin od 1 roku, stejně tak i vaječný bílek.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno