Pažitka
Název:

Polentová pizza


Polentová pizza


Ingredience:
Na korpus:
polenta1 hrnek
voda2 hrnky
sůl špetka
sušený česnek špetka
oregano špetka
Náplň:
sekaná rajčata dle potřeby
cuketa1/2 ks
vejce2 ks
menší mrkev2 ks
pórek kousek
sůl špetka
Postup přípravy:

Myslím, že neznám nikoho, kdo by neměl rád pizzu. To snad ani nejde vzhledem k tomu, že na ní můžete dát v podstatě cokoli právě tak, aby byla podle vašich představ. A když zvolíte korpus z polenty namísto kynutého těsta, můžete mít za tři čtvrtě hodinky oběd na stole.

Pravda, korpus z polentové kaše se sice klasickému těstu nevyrovná, ale je mnohem rychlejší a skoro bez práce - příprava mi zabrala asi tak 15 minut, zbytek času jsem už jenom čekala, až se pizzy upečou. A obrovská výhoda je, že na ně můžete naložit zbytky, co najdete v lednici, a nikdo nepozná že jste nezvládli nakoupit (ehm, ne, že by se mi něco takového někdy stalo).

Polentu smíchejte s dvojnásobným množstvím vody, přidejte sůl, česnek a oregano a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut nebo dokud vás nezačne bolet ruka.
Hotové "těsto" rozetřete na plech a vytvarujte placky se zvýšeným okrajem, aby vám náplň z pizzy neutekla.
Dejte korpusy předpéct do trouby vyhřáté na asi 170-180°C asi na 15 minut.

Vytvarované placky můžete plnit úplně čím chcete. Já jsem je potřela sekanými rajčaty a pokladla plátky cukety. Na tu jsem pak rozklepla vajíčko, propíchla jsem mu žloutek a osolila jsem ho. Pak jsem dala vrstvu mrkve nastrouhané škrabkou na proužky a posypala kolečky pórku. Zvrchu jsem ještě posolila a postříkala olivovým olejem.
Po naplnění dejte pizzu zpátky do trouby a pečte ještě asi 20-30 minut (dokud se nepropeče vajíčko). Po upečení nechejte pizzu chvíli vychladnout, než ji sundáte z plechu, aby se tolik netrhala.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Zuzana Urbánková

    zavřít okno