Pažitka
Název:

Polentové koláčky s karamelizovanou zeleninou a avokádem

veganský recept


Polentové koláčky s karamelizovanou zeleninou a avokádem


Ingredience:
Ingredience:
polenta1,5 šálku
voda3 šálky
olivový olej2 lžíce
oregano2 lžíce
sůl dle chuti
cibule2 ks
cuketa1/2 ks
lilek1/3 ks
datlový sirup1 lžíce
blsamicový ocet3 lžíce
avokádo1/2 ks
čerstvý koriandr dle chuti
citron dle chuti
Postup přípravy:

Nedávno jsem dostala strašnou chuť na pizzu. Ani nevím proč, protože pizzu už jsem neměla několik let a nijak zvlášť mě to nelákalo. Chvíli jsme přemýšlela, jestli mám opravdu chuť na tu moučnou placku s kupou mastného sýra a došlo mi, že vůbec. Ukázalo se, že bych si dala nějaké placičky nebo koláčky a to mě přivedlo udělat si takové mini pizzy z polenty. Ano, chápete správně, moje chutě se mění z minuty na minutu a ještě ke všemu jsem hrozně nerozhodný člověk. Takže nakonec vždy udělám něco naprosto jiného. Ale o to je to zábavnější.

Už ale k samotnému receptu. Při vaření polenty jsem si řekla, co kdybych si na koláčky udělala zkaramelizovanou cibulku? (hmmmm)Vzhledem k tomu, že doma nemáme cukr, začala jsem experimentovat a vytvořila něco naprosto dokonalého! Věřte mi, že když přidáte k cibuli lilek, cuketu a vše svaříte s datlovým sirupem a balzamicem, vznikne vám něco neuvěřitelně dobrého. 

Cibulová směs je úžasná sama o sobě, když k ní ale přidáte máslové avokádo a čerstvý koriandr budete v sedmém nebi.

Začneme přípravou polenty, nasypeme ji do hrnce, přidáme olivový olej, oregano a zalijeme vařící vodou. Na mírném ohni přivedeme k varu a krátce povaříme, dokud polenta nezhoustne a nevznikne hustá kaše. Podle chuti ochutíme solí a pepřem. Vyložíme plech pečícím papírem a pomocí lžíce na něj tvoříme placičky vysoké asi 1 cm. Pečeme asi 7 minut na 200 stupňů.

Mezitím co se pečou placičky, připravíme si zeleninovou směs. Cibuli nakrájíme na proužky, cuketu a lilek ne menší plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni začneme zeleninu restovat. Dejte pozor, aby se zelenina nespálila, chceme, aby změkla a zesládla. Zhruba po deseti minutách přidáme do pánve datlový sirup a balzamico a ještě pár minut společně restujeme, dokud se nevypaří tekutiny a nevznikne lehce lepivá karamelová konzistence. Podle chuti dosolíme.

Na hotové polentové placičky dáme zeleninovou směs, pár plátků avokáda a čerstvý koriandr. Nakonec lehce zakápneme citronovou šťávou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno