

| Ingredience: | |
| polenta | 100 g |
| strouhaný kokos | 50 g |
| brusinky | 40 g |
| mletý mák | 50 g |
| kokosové mléko | 300 ml |
| voda | 350 ml |
| semínka z 1 vanilkového lusku | dle chuti |
| med | 2 lžíce |
| švestky | 250 g |
| med | na dozdobení |
Moc rád vařím a peču ze sezónních potravin a teď jsou v kurzu vedle dýní i švestky. Kombinace máku a švestek je dle mého nepřekonatelná, ale chtěla jsem dnešní koláč pojmout i trochu jinak a podařilo se. „Těsto“ na koláč je tentokrát tvořeno polentou a strouhaným kokosem a jediné sladidlo je med. Další tak trochu jinou ingrediencí je kokosové mléko. Toto vše a ještě něco navíc, pak dá vzniknout opravdu skvělému koláči.
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. V míse si smícháme brusinky, mák, suchou polentu, kokos a nasypeme do koláčové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Sypkou směs rozprostřeme po dně do stejnoměrné vrstvy. Mléko smícháme s vodou, osladíme (med) a přidáme vanilku. V kastrůlku pak přivedeme k varu.
Švestky si rozkrájíme na čtvrtinky. Když je tekutina v kastrůlku horká, nalijeme jí pomalu, opatrně a rovnoměrně do koláčové formy (já použila naběračku). Nakonec na vrch koláče poklademe rozkrájené švestky. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 30 minut. Koláč je hotový, když nasaje všechnu tekutinu a na povrchu zezlátne.
Je třeba jej nechat vychladnout a pak ještě na chvíli dát vychladit do lednice. Na závěr jej můžete pokapat medem.
Podrobné info: