

| Ingredience: | |
| vývar | 300 ml |
| instantní polenta | 100 g |
| vejce | 1 ks |
| bazalka a oregano | hrst |
| rajčata | 3 ks |
| mozzarella | 1 balení |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| bazalka | na ozdobení |
Pokud jde o polentu tak je to u nás v rodině půl na půl. Polovina rodiny ji má ráda a polovina ji prostě nemusí. Zkusila jsem ji tedy využít trochu jinak, a to ve formě základu slaného koláče. Výsledek byl pro mě uspokojivý, protože ji druhá polovina rodiny tedy vzala na milost. Na koláč si pak může každý dát, co má rád u nás je to jednoznačně kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky.
Vývar si nalijeme do hrnce a zahřejeme do varu. Poté do něj vsypeme polentu a vaříme cca 2 minuty. Polentu osolíme, opepříme a zamícháme do ní nasekanou bazalku a oregáno. Nakonec vmícháme vejce. Koláčovou formu si vyložíme pečícím papírem a polentovou směs do ní nalijeme. Na polentovou směs pak poklademe na kolečka nakrájená rajčata a mozzarellu a navrch posypeme bazalkou.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Poté necháme vychladnout a nakrájíme. Můžeme podávat teplé (v této podobě je koláč výborný, ale hůře s jednotlivými kousky manipuluje) nebo i studené.
Podrobné info: