Název:Polentový nákyp s kuřecím masem pro děti od 8 měsíců
dětská jídla
Ingredience:
Ingredience: |
polenta | 125 g |
vývar | 1/4 l |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
vejce (do roka jen žloutky) | 2 ks |
brokolice | cca 1/4 ks |
mrkev | 1 ks |
kuřecí prso | 1 ks |
máslo | 50 g |
olej | 1 lžíce |
Postup přípravy:Polenta je kukuřičná kaše, která je vynikající nejen jen tak v základu, ale především zapečená. Přesně jako je tato. Říkejme tomu třeba koláč nebo nákyp. Není to moc fotogenické, ale je to táák dobré.
Vývar nebo vodu přivedeme k varu a pomalu vsypeme polentu, pečlivě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Bude nejspíš vélmi hustá, proto ji v případě potřeby můžete naředit ještě další vodou, ale přesto to nepřehánějte - hustota je velmi žádoucí, budeme ještě ředit zakysanou smetanou. Chvilku nechte projít teplem a zodpovědně míchejte, aby se kaše nepřipálila. Poté odstavte z plotny, nechte trošku zchládnout a smíchejte se zakysanou smetanou a vejcem.
Zatímco kaše chládne, připravíme si zeleninu. Brokolici oberte na ty nejdrobnější růžičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, kuře nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte máslo se lžící oleje (aby se nepřipalovalo) a na něm do zlatova osmahněte brokolici, mrkev a kuřecí maso. Poté vmíchejte do polentové kaše.
Pečte v
troubě dle svých zvyklostí, cca půl hodiny na 200°C, dokud nákyp neupečete do zlatova.
Dětská specifika:
- polenta je kukuřičného původu, je tedy bezlepková a vhodná i pro nejmenší děti od miminka, stejně tak jako mrkev a brokolice
- zakysané mléčné výrobky včetně zakysané smetany začínáme podávat kolem 8. - 9. měsíce
- dětem do 1 roku z vejce vynechejte bílek, který zatěžuje ledviny a dává se až od 1 roku
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno