

| Ingredience: | |
| České Ghíčko | 5 - 6 lžic |
| dýně Hokaido | 1 kg |
| pórek | 100 g |
| šalotka | 1 ks |
| med | 3 lžíce |
| kokosové mléko | dle potřeby |
| mletý kardamon | dle chuti |
| zázvor | dle chuti |
| koriandr | dle chuti |
| himalájská sůl | dle chuti |
| cibule na ozdobení | 1 ks |
| šťáva z pomeranče | dle chuti |
| voda | 1,5 l |
Už se nám krátí zásoby dýní, které vypěstovali náš dědeček s babičkou. A já už delší dobu plánuji pečenou dýni. Narazila jsem na zajímavý recept, který jsem chtěla vyzkoušet. Já nikdy nevařím podle receptu a tak došlo na drobnou úpravu.
Dýni si očistíme, omyjeme, neloupeme. Dáme do zapékací mísy, osolíme, potřeme Českým Ghíčkem, které si necháme rozpustit. Asi tak 4 polévkové lžíce. Posypeme jemně mletým kardamonem a koriandrem. Potřeme medem, promícháme, přiklopíme.
Dáme do trouby a pečeme na 150°C asi tak 30 minut.
Bílou část pórku orestujeme společně s pokrájenou šalotkou na Českém Ghíčku. Přidáme dýni, zalijeme vodou. Přidáme nastrouhaný zázvor, kokosové mléko a vaříme podle potřeby. Já vařila 45 minut.
Polévku po té rozmixujeme a přepasírujeme, dochutíme šťávou z pomeranče.
Kdo chce, může zjemnit například rýžovou smetanou Soyatoo, já jsem pro zjemnění přidala ještě 1 lžíci Ghíčka a vyšlehala.
Podáváme s orestovanými kroužky cibule.
Podrobné info: