Pažitka
Název:

Polévka z batátů a rajčat


Polévka z batátů a rajčat


Ingredience:
Ingredience:
středně velký batát1 ks
mrkev1 ks
rajčta4 ks
zeleninový vývar1 l
strouhaný parmazán1 lžíce
smetana1 dcl
sůl dle chuti
pepř špetka
olej nebo máslo dle potřeby
Polentové kapání:
vejce1 ks
instantní polenta4 lžíce
strouhaný parmazán2 lžíce
jemně nasekaná bazalka dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Ačkoliv se léto ještě na chvíli ukázalo, tak je nám všem jasné, že podzimu prostě neunikneme. Hustá a voňavá polévka podle mě k podzimu jednoznačně patří. Suroviny pro své polévky vybírám jen tak. Prostě zavřu oči a zkusím si představit jak spolu budou ladit. Sladká chuť batátu krásně koresponduje čerstvými rajčaty, kterých je teď naštěstí všude plno. A aby to nebyla jen nudná zeleninová polévka, tak jsem ji vyladila parmazánem. Lahůdka věřte mi.

Na tuku rychle orestujte batát a mrkev, které jste si očistili a nastrouhali na hrubém struhadle. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kousky, které přidejte do hrnce. Vše zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit do měkka. Uvařenou zeleninu s vývarem rozmixujte do hladkého krému a zjemněte strouhaným parmazánem a smetanou. Dosolte dle chuti.

Polentové kapání

1 vejce smíchejte s parmezánem a bazalkou a přisypávejte postupně polentu. Množství polenty záleží na velikosti vejce. Konzistence těsta na kapání by měla být jako opravdu hustá bramborová kaše. V malém kastrůlku přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto do vody nastrouhejte (namačkejte) přes hrubé struhadlo, stejně dobře se dá použit lis nebo struhadlo na halušky. Když kapání vyplave je hotové a můžete ho podávat. Uvařit kapání vám zabere 2-3 minuty.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno