Pažitka
Název:

Polévka z bílých fazolí a mrkve


Polévka z bílých fazolí a mrkve


Ingredience:
Ingredience:
bílé fazole350 g
mrkev200 g
petržel100 g
cibule1 ks
olej1 lžíe
málo1 lžíce
česnek2 stroužky
zeleninový vývar1,2 l
čerstvý sýr2 lžíce
pepř špetka
sůl dle chuti
květy měsíčku lékařského dle chuti
řasa Kombu dle chuti
Postup přípravy:

Ach ty luštěniny! Mnoho lidí má rádo červenou čočku, já ji moc neholduji. Ano, nemusí se namáčet, ano, vaří se chviličku, ano, nenadýmá, vím. Mně prostě moc nechutná, no! Je nutno mít na paměti, že luštěniny obsahují lektiny. Jsou to toxické bílkoviny, které je potřeba máčením a vařením odstranit. Pro zmírnění obtíží s nadýmáním je doporučováno přivést vodu do varu, následně vodu vyměnit za studenou a takto to několikrát opakovat. Stravitelnost se též zvýší přidáním mořské řasy (za mne Kombu), majoránky, bazalky či saturejky.

Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den v nové vodě spolu s kouskem mořské řasy vaříme do změknutí. Na směsi tuku osmažíme cibulku, nastrouhanou mrkev a petržel, asi 10 minut. Přidáme rozetřený česnek, fazole, přilijeme horký vývar, osolíme, opepříme a povaříme ještě 10 minut. Poté rozmixujeme do požadované konzistence. Posypeme sýrem a sušenými květy měsíčku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Monika Dvořáková

    zavřít okno