Pažitka
Název:

Polévka z červené čočky


Polévka z červené čočky


Ingredience:
Ingredience:
červená čočka200 g
mrkev1 ks
rajče1 ks
cibule1 ks
česnek2 stroužky
voda nebo vývar1 l
sůl špetka
pepř špetka
olej2 - 3 lžičky
šťáva z citronu3/4 ks
bylinky (nejlépe petržel, koriandr nebo bazalka) hrstka
Postup přípravy:

Při přemýšlení "Co si teda dám na oběd?!", padlo mé oko na červenou čočku, kterou mi máma koupila asi už před rokem, ať z ní něco udělám. (výhoda suchých věcí - téměř nikdy se nezkazí)

Na brněnské přehradě jsem zhruba před měsícem ochutnala vynikající polévku z červené čočky a tak jsem se ji rozhodla dnes napodobit. Jen menší problém - rajčata nám došla, konzervy s loupanými nevedeme a tak jsem do své polévky dost neobvykle strčila cherry, ale na škodu to nebylo.

Jinak mám pro ty, co žijí v paneláku a zároveň touží po čerstvých bylinkách, malou vychytávku - během sezóny si petrželku/libeček/bazalku/oregano-cokoliv/chcete nakrájejte na pidi kousky, trošičku smíchejte s vodou a dejte zamrazit do formiček na led. Když potom děláte polévku (jako třeba tuto:)), hrozně se to hodí :)
Teda, samozřejmě to všechno můžete mít ještě za oknem (my takhle máme bazalku a oregano), nicméně si nejsem jistá, jestli každý prahne po tom mít bylinkovou džungli sestávající z 10-ti různých bylin na parapetu.

Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek jemně nasekáme, mrkev ostrouháme a nakrájíme na drobno.
Tady si dovolím udělat IKEI malou reklamu - dloooouho (počet samohlásek odpovídá počtu let) jsem se snažila sehnat dokonalou škrabku a teď jsem na ni konečně narazila! Stojí do padesátikoruny a seženete ji v oddělení s kuchyňským nádobím. Nenápadně jsem ji vměstnala na fotku ;D

V hrnci rozpálíme olej a dozlata na něm osmažíme cibulku s česnekem. Přidáme propláchnutou čočkumrkev a zalijeme vodou (nebo vývarem).
Necháme 15 minut vařit. Po této době přidáme rajče - můžete ho tam dát buď celé, nebo už nakrájené, záleží, jestli vám tam bude vadit slupka nebo ne. Já jsem na to všechno moc pohodlná (=líná) a tak to tam nechávám se vším všudy.

Po dalších 5-10 minutách, jednoduše až bude čočka pěkně uvařená a rajče rozvařené, přijde na řadu ponorkový mixer. Tím vykouzlíme z ošklivé polévky krásnou a hladkou :)
Na závěr budeme dochucovat - přidejte sůl a pepř (hodně soli i hodně pepře), citronovou šťávu (taky hodně) a bylinky.

Neskutečně chutná polévka i pro odpůrce luštěnin je hotová! Zaručuji, že to budou jíst i malé děti ačkoliv se nad čočkou jinak můžou ošklíbat (což NECHÁPU a myslím, že za to může vliv spolužáků ve škol(k)ách, protože na luštěninách přece není vůbec nic špatného...)

Nutriční hodnoty:
na celý hrnec:
Energetická hodnota: 870kcal
Bílkoviny: 49,6g
Sacharidy: 128,8g
Tuky: 8,7g
Vláknina: 25,1g

na 1 porci (snědla jsem 1/4 a měla jsem to jako hlavní jídlo)
Energetická hodnota: 217kcal
U těch hodnot bych chtěla obzvlášť upozornit na vysoký obsah bílkovin a vlákniny, nechá vás to syté opravdu dlouho a právě v tomhle spatřuji největší kouzlo luštěnin :)

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kim Hoangová

    zavřít okno