Ingredience: | |
mrkev | 1 ks |
malá jarní cibulka nebo půl klasické | 1 ks |
červená čočka | cca 1 šálek |
vývar nebo voda | 1 l |
máslo | oříšek |
sůl | špetka |
majoránka | špetka |
Na nočky: | |
vejce (do roka jen žloutek) | 1 ks |
polohrubá mouka | cca čtvrt šálku |
krupička | cca čtvrt šálku |
sůl | špetka |
I s přípravou hotová za deset minut. Čestné slovo!
Na trošce másla osmahneme na drobňoučko nakrájenou mrkvičku a cibulku do zlatova. Poté nasypeme červenou čočku, zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme do změknutí čočky i mrkve, což trvá tak pět minutek.
Do rozšlehaného vajíčka pečlivě vmícháme mouku a krupičku. Asi tolik, aby byla směs tak hustá, že se bude hůře míchat. Starším ji můžeme i přisolit. V posledních cca dvou minutkách vaření polévky tvoříme malou lžičkou nočky, které házíme do polévky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
Závěrem větším dosolíme, přidáme mezi prsty utřenou majoránku a dle chuti můžeme i trošku česneku.