Pažitka
Název:

Polévka z červené čočky se zázvorem


Polévka z červené čočky se zázvorem


Ingredience:
Ingredience:
olej1 lžíce
malá cibule1 ks
česnek2 stroužky
čerstvý zázvor kousek
římský nebo obyčejný mletý kmín špetka
kari špetka
malá rajčátka2 ks
červená čočka125 g
kuřecí vývar0,5 l
sušený bobkový list1 ks
sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:

Celý život jsem se vyhýbala polévkám. Rodiče se je do mě snažili lít celý život a vždy bezvýsledně, a to ať už šlo o vývar, česnečku, gulášovku nebo krémovou pórkovou polévku. 

Byla jsem vždy přesvědčena, že polévky prostě nejsou nic pro mě. Co ale studuji vysokou školu, přišla jsem na to, že taková hutná horká polévka dokáže nejenom jednoduše a rychle zasytit a zahřát, ale také potěšit v průběhu nevydařeného dne.

Začněme ale od začátku. Fazolová nebo frankfurtská (asi díky párku) měly moje sympatie vždy. Se zbytkem to začalo nenápadně. Sem tam česnečka – pěkně se šunkou, sýrem, vejcem a hromadou krutonků. Pár měsíců na to mě prostě jen tak napadlo dát si kuřecí vývar s nudlemi. No a když jsem přes svou averzi k čočce jednou koupila červenou čočku a nevěděla co s ní, volba padla na tuhle nádheru – polévku z červené čočky se zázvorem. Polehčující okolností byl fakt, že zázvor i přes nepochopení okolí zbožňuju. Tato polévka ale potěšila i zarputilé odpůrce tohoto aromatického kořene.

Ve větším kastrůlku rozpálíme olej, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, trochu mletého kmínu, trochu kari a asi lžíci čerstvého strouhaného zázvoru. To vše pomalinku opékáme, průběžně mícháme. Po asi deseti minutách snížíme plamen plotny, přidáme pokrájená rajčátka a za neustávajícího míchání opékáme dalších pět minut. Přidáme syrovou červenou čočku, půl litru vývaru a k tomu půl litru vody. Přihodíme bobkový list a necháme vařit pod pokličkou asi 20-30 minut, respektive do té doby, než čočka změkne. Polévku osolíme a opepříme podle chuti a necháme ji asi deset minut odstát. Poté je nutné polévku rozmixovat ponorným mixérem, aby nám vznikl více méně hladký čočkový krém. Máme hotovo. Chceme-li polévky více, množství ingrediencí můžeme libovolně násobit. Já doporučuji ji dělat do toho největšího kastrolu.

Při servírování můžeme polévku doplnit krutony, praženými dýňovými semínky, vypraženou slaninou nebo šunkou či osmaženými zázvorovými nitkami. Nebo taky vším.

Ta vám zvedne náladu. Tak dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno