Ingredience: | |
polodnice čirůvek fialových | 1 mistiřka |
mrkev | 1 ks |
celer | 1 kousek |
slanina | 1 kousek |
cibule | 1 ks |
sladká paprika | 1 špetka |
pálivá paprika | 1 špetka |
majoránka | 1 hrstička |
česnek | 2-3 stroužky |
zeleninový vývar | 1 litr |
máslová jíška | 1 porce |
máslo | 1 kousek |
pepř | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
Čirůvka fialová díky svému zbarvení vypadá v podzimním lese téměř magicky. Objevuje se od září až do nástupu mrazů hojně v lesích všech typů, ale také v parcích, sadech, zahradách, někdy i na loukách. Nesmíme ji však zaměnit s jedovatým pavučincem. Důležitá je i dostatečně dlouhá tepelná úprava.
Na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí orestujeme na másle, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, pokrájené houby a ještě chvilku restujeme.
Poprášíme paprikami, promícháme a zalijeme vývarem.
Vaříme minimálně 20 minut, neboť čirůvky musíme déle tepelně upravovat podobně jako třeba václavky.
Poté přidáme rozdrcený česnek, majoránku, pepřa jíšku a ještě chvilku prováříme.
Dobrou chuť!