

| Ingredience: | |
| cukrová kukuřice (mražená) | 450 g |
| střední brambora | 1 ks |
| jarní cibulka | 4 ks |
| vývar | 700 ml |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| celozrnný toustový chleba | 5 plátk |
| koriandr | 2 hrsti |
| medvědí česnek | 4 lístky |
| olivový olej | dle potřeby |
| smetanový sýr | na ozdobení |
Dnešní polévka byla dílem náhody, ale právě tak vznikají překvapivě dobrá jídla, ke kterým se člověk pak rád vrací. Musela jsem dnes rychle uvařit a naše domácnost byla před velkým nákupem. V mrazáku byl jen zapomenutý balíček kukuřice a tak jsem si musela vystačit s tím, co bylo. Výsledek byl překvapivě dobrý. Polévku jsem doplnila koriandrovými krutony a pro dokonalejší chuť i lžičkou smetanového sýra.
Na trošce oleje si krátce v tlakovém hrnci opečeme nakrájenou jarní cibulku (nakrájenou na kolečka, pouze bílá část). Poté přidáme na kostičky nakrájenou bramboru a mraženou kukuřici. Zalijeme vývarem, tak aby byla kukuřice zcela ponořena. Uzavřeme tlakový hrnec a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut.
Opatrně hrnec otevřeme a kukuřici rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Osolíme a opepříme. S ohledem na slupky kukuřice, které se mixérem úplně nerozmixují, doporučuji polévku ještě propasírovat.
Krutony si uděláme tak, že na kostičky nakrájíme toastový chleba, koriandr a medvědí česnek si nasekáme. Na plech vyložený pečícím papírem dáme kostičky toastového chleba, pokapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami a vše rukama promícháme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10 minut.
Polévku podáváme s koriandrovými krutony, posypanou trochou nasekaného koriandru a případně se lžičkou smetanového sýra.
Podrobné info: