Pažitka
Název:

Polévka z grilovaného patizonu


Polévka z grilovaného patizonu


Ingredience:
Ingredience:
patizon dle velikosti1 - 2 ks
česnek1 větší palička
větší brambora1 ks
mrkev1 ks
cibule1 ks
pomeranč v bio kvalite1 ks
olivový olej trochu
čerstvý nebo sušený tymián dle chuti
jemné kari1 lžička
sůl dle chuti
pepř špetka
kysaná smetana + na ozdobu2 lžíce
Postup přípravy:

Patizon je přesně ta zelenina, která se na naši zahradách pěstuje roky, ale neumíme ji plnohodnotně využít. Co já si pamatuji, tak moje máma připravovala patizon jenom v trojobalu a smažený. Je to ale tykev jako mnoho dalších a proto má nesmírně široké využití. První co mě napadlo byla polévka. A ačkoliv je recept víceméně totožný jako v případě polévky z pečené dýně, tak chutná jinak. Takže až se vám v kuchyni objeví patizon, tak se nebojte experimentovat.

Patizon rozkrájejte na přibližně centimetrové plátky. Pokud máte patizony mladé, je kůže patizonu měkká a nemusíte je loupat. Pokud máte větší kousek, tak je oloupejte. Nakrájený patizon položte na plech pokrytý pečícím papírem, přidejte také nevyloupaný česne, palici pouze rozdělte na menší části. Vše osolte a posypte tymiánem a bohatě zastříkněte olivovým olejem.
Takto připravený patizon dejte péct do trouby rozehřáté na 140 stupňů na dvě hodiny. 
Po dvou hodinách orestujte v hrnci na olivovém oleji cibuli, brambory a mrkev nakrájené na kostky. Z patizonu oberte tymián a česnek vymáčkněte ze slupek. Patizon i česnek přidejte k zelenině do hrnce a zasypte lžičkou kari. Přidejte jemně strouhanou kůru z poloviny pomeranče a šťávu z celého Vše zalijte přibližně litrem vody, osolte dle chuti a vařte doměkka. Uvařenou polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte kysanou smetanu. Polévku podávejte se lžící kysané smetany a doplňte třeba krutony.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno