Pažitka
Název:

Polévka z hluchavek


Polévka z hluchavek


Ingredience:
Ingredience:
lístky a květy hluchavky225 g
pórek1/2 ks
menší cibule1 ks
moučný brambor1 ks
řepkový olej1 lžíce
lněný olej na pokapání trocha
drůbeží nebo zeleninový vývar0,75 l
máslo25 g
smetana ke šlehání25 ml
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Jarní polévka z nasbíraných květů a lístků....

Z hluchavek otrháme lístky a květy, opereme je a osušíme. Brambor a pórek nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli na jemné kostičky.
Do většího rendlíku dáme řepkový olej, rozehřejeme, přidáme cibuli, brambor a pórek. Orestujeme, stáhneme plamen a opékáme asi 10 minut. Přilijeme vývar a vaříme ještě asi 10 - 15 minut až jsou brambory měkké. Přidáme hluchavky a asi jen 1 minutu povaříme, aby zavadly. Promixujeme tyčovým mixerem do jemného krému. Vmícháme máslo a smetanu, promícháme a podle chuti dosolíme a dopepříme. Naservírujeme do misek či talířů. Pokapeme lněným olejem a dozdobíme květy hluchavek. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno