

| Ingredience: | |
| mangold | 1 svazek |
| větší žlutá cibule | 1 ks |
| oloupané střední brambory | 3 ks |
| český česnek | 2 stroužky |
| vývar | 1 l |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| anglická slanina | 4 plátky |
| kokosové mléko | dle chuti |
Mangold je zelenina podobná špenátu, ale příbuzná červené řepě. Zatímco listy vypadají jako špenát s červeným žilkováním, výborné řapíky jsou chuťově podobné chřestu. Snadno si ho můžete vypěstovat na zahrádce, vybírat můžete z několika barevných variací mangoldu. Vypěstovat můžete zelený, zelený s červeným žilkováním (právě tahle dvojice je běžná na farmářských trzích), ale i žlutý nebo celý purpurový. A jak už jsem psala, běžně ho seženete na trzích, ale musíte si pospíšit, na Farmářských trzích na Kulaťáku bývá hned pryč.
Nakonec jako velká milovnice špenátu musím uznat, že v polévce ho mangold poráží 1:0.
Nejprve připravte zeleninu. Cibuli pokrájejte nadrobno, oloupané brambory na kostičky. Mangold na kousky, pokrájené řapíky mangoldu dejte k bramborám, listy se budou do polévky přidávat později.
Na trošce oleje osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte brambory a řapíky mangoldu. Chvilku opékejte, asi tak 3 minuty. Zelenina nemá být opečená do hněda.
Přilijte vývar a přidejte i mangoldové listy. Krátce povařte, stačí tak pět minut. Ochutnejte brambory, jestli jsou už měkké. Pokud ano, přidejte prolisovaný česnek a vše tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
Plátky anglické slaniny pokrájejte na kostičky a opečte na pánvi.
Na talíři přidejte na každou porci opečenou anglickou slaninu a zjemněte pár kapkami kokosového mléka (množství podle chuti).