Pažitka
Název:

Polévka z mangoldu


Polévka z mangoldu


Ingredience:
Ingredience:
mangold1 svazek
větší žlutá cibule1 ks
oloupané střední brambory3 ks
český česnek2 stroužky
vývar1 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
anglická slanina4 plátky
kokosové mléko dle chuti
Postup přípravy:

Mangold je zelenina podobná špenátu, ale příbuzná červené řepě. Zatímco listy vypadají jako špenát s červeným žilkováním, výborné řapíky jsou chuťově podobné chřestu. Snadno si ho můžete vypěstovat na zahrádce, vybírat můžete z několika barevných variací mangoldu. Vypěstovat můžete zelený, zelený s červeným žilkováním (právě tahle dvojice je běžná na farmářských trzích), ale i žlutý nebo celý purpurový. A jak už jsem psala, běžně ho seženete na trzích, ale musíte si pospíšit, na Farmářských trzích na Kulaťáku bývá hned pryč.

Nakonec jako velká milovnice špenátu musím uznat, že v polévce ho mangold poráží 1:0.

Nejprve připravte zeleninu. Cibuli pokrájejte nadrobno, oloupané brambory na kostičky. Mangold na kousky, pokrájené řapíky mangoldu dejte k bramborám, listy se budou do polévky přidávat později.
Na trošce oleje osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte brambory a řapíky mangoldu. Chvilku opékejte, asi tak 3 minuty. Zelenina nemá být opečená do hněda.
Přilijte vývar a přidejte i mangoldové listy. Krátce povařte, stačí tak pět minut. Ochutnejte brambory, jestli jsou už měkké. Pokud ano, přidejte prolisovaný česnek a vše tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
Plátky anglické slaniny pokrájejte na kostičky a opečte na pánvi.
Na talíři přidejte na každou porci opečenou anglickou slaninu a zjemněte pár kapkami kokosového mléka (množství podle chuti).

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno