Pažitka
Název:

Polévka z máslové dýně a kořenové zeleniny


Polévka z máslové dýně a kořenové zeleniny


Ingredience:
Ingredience:
voda dle potřeby
velká máslová dýně1/2 ks
velká mrkev1 ks
petržel1 ks
celer1/4 velké bulvy
středně velká cibule1 ks
česnek2 stroužky
čerstvý zázorový kořen1/4 ks
šťáva z 1/2 malého citronu dle chuti
olivový olej dle potřeby
tymián špetka
libeček špetka
nové koření4 kuličky
pepř špetka
sůl dle chuti
med2 lžíce
starší rohlíky2 ks
Postup přípravy:

Další polévka, která se nemá opravdu za co stydět, ba naopak. Je dýňová se sezóna, tak určitě uvítáte tento chutný recept, který nejen pohladí vaše chuťové pohárky, ale též zahřeje. Milují ji samozřejmě i děti.

Máslovou dýni oloupeme škrabkou na brambory, pouze nejsvrchnější slupku, a spolu s ostatní zeleninou nakrájíme na kostky. Jako první dáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na rozpálený olivový olej a restujeme lehce dozlatova. Na olej přidáme i ostatní na kostky nakrájenou zeleninu, kterou za neustálého míchání ještě chvíli restujeme. Vše posolíme, opepříme, přidáme špetku tymiánu, libečku, 4 kuličky nového koření, zakápneme šťávou z půlky citronu, zalijeme vodou do takové výšky, aby byla zelenina tak akorát přikrytá vodou. Takto vše vaříme cca 30 minut. Když je zelenina uvařená doměkka, vezmeme hrnec z plotny, postavíme si jej na prkénko a vše pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem. Do polévky, která se již nevaří, přidáme 2 polévkové lžíce medu. Polévku na talíři dozdobíme krutónky z tvrdšího rohlíku, které jen chvíli nasucho opražíme. Na trošce olivového oleje osmahneme tenoučké plátky máslové dýně (z kousku přibližně o velikosti menší mrkve, které nastrouháme škrabkou na chřest), které lehce posolíme, zakápneme citronem a posypeme špetkou cukru a necháme je zkaramelizovat. Takto zkaramelizovanou máslovou dýni položíme jako zdobení na krutónky doprostřed polévky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno