Pažitka
Název:

Polévka z mungo fazolek, mrkve a batátu


Polévka z mungo fazolek, mrkve a batátu


Ingredience:
Ingredience:
mungo fazolky170 g
střední mrkev2 ks
batáty100 g
malý celer1/4 ks
saturejka4 - 5 snítek
šalvěj2 lžičky
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kuřecí vývar3/4 l
olej dle potřeby
klíčky (mungo fazolky, čočka, vojtěška) na dozdobení hrst
Postup přípravy:

Luštěniny mám ráda, ale mungo fazolky jsem objevila nedávno a hned jsem věděla, že je musím vyzkoušet. Protože u nás "frčí" polévky v jakékoliv podobě, rozhodla jsem se jako první zkoušku udělat polévku z mungo fazolek. Když jsem přemýšlela jakou bylinku do polévky zvolit, vybavila jsem si, že k luštěninám se hodí bylinky aromatické. Zvolila jsem tedy šalvěj a saturejku a byla to dobrá volba.

Nejprve je třeba si přes noc namočit fazolky. Postupujeme dle návodu na jejich přípravu, tj. přebereme, propláchneme vlažnou vodou a necháme louhovat nejlépe přes noc (minimálně však 8 hodin). Vaříme pak v tlakovém hrnci.
V tlakovém hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku, po chvíli přihodíme česnek a pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, batáty a celer. Vložíme snítky saturejky a přidáme sušenou šalvěj. Poté zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut. Nesolíme. Polévku osolíme až na konci, aby fazolky neztvrdly. Po uvaření tedy polévku dosolíme a případně trochu dopepříme. Je hustá sama o sobě, takže není třeba nikterak dohušťovat. S ohledem na svoji hustotu vydá za hlavní chod.
Polévku ještě můžeme dozdobit klíčky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno