

| Ingredience: | |
| máslová nebo hokaido dýně | 500 g |
| mrkev | 2 ks |
| jablíčko | 1 ks |
| červená kari pasta/lžička kari | 1 lžička |
| šalotka | 1 ks |
| česnek | 2 stroužky |
| chilli paprička | dle chuti |
| máslo | 1 lžíce |
| zeleninový vývar | dle potřeby |
| 33% smetana | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| olivový olej | pár kapek |
Nemám moc ráda oranžovou barvu, ale tu dýňovou zbožňuju. Nejradši mám dýni pečenou na másle, třeba jako přílohu k masu, ale v tomhle počasí je asi nejlepší polívka z pečený dýně, pěkně na zahřátí.
Dýni oloupeme /hokaido nemusíme/, nakrájíme na větší kusy, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 180 stupňů asi na 35 minut. V hrnci na másle zpěníme šalotku, nasekanej česnek, přidáme kari pastu a necháme ji hezky rozvonět. Pak přihodíme pečenou dýni, mrkev, nakrájený jablíčko, sůl i pepř a restujeme do zlatova. Já ji miluju ostřejší, takže do základu přidávám ještě nasekanou chilli papričku. Zalijem to vývarem, uvaříme do měkka a rozmixujeme tyčákem do hladka. Nakonec ji zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem a podáváme třeba s čerstvou řeřichou a opraženýma dýňovýma semínkama.
Podrobné info: