

| Ingredience: | |
| malá dýně hokaido | 1 ks | 
| mrkev | 2 ks | 
| rajčata | 4 ks | 
| rozmarýn | 3 snítky | 
| olivový olej | trochu | 
| česnek | 3 stroužky | 
| cibule | 1 ks | 
| mleté maso (kuřecí) | 100 g | 
| namočená pohanková lámanka | 100 g | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | špetka | 
| bazalka | dle chuti | 
| zeleninový vývar | 1 l | 
| mléko | 1 dcl | 
| kozí nebo jiný čerstvý sýr | dle chuti | 
Dýňová polévka je vlastně už klasika, Každý má svou oblíbenou verzi, někdo přidává zázvor, jiný chilli, já třeba thajské červené curry. Tentokrát jsem zkusila svěží verzi s pečenými rajčaty, kterou jsem navíc doplnila mletým masem a pohankou... Nejsem polévková, ale sama jsem si nepokrytě šla dvakrát přidat. 
Polévku jsem navíc vařila v remosce, ale pochopitelně na plotně to jde taky.
Do pekáčku nakrájejte na větší kousky dýni, oloupanou mrkev, cibuli a 2 stroužky česneku, přidejte přepůlená rajčata, lehce posolte, popepřete, přidejte rozmarýn. Vše zakápněte olejem a pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů doměkka, Občas zeleninu promíchejte, ať se vám nepřipálí. 
Mezitím si na oleji orestujte mleté maso s česnekem, přidejte pohanku a bazalku. Vše cca 5 min míchejte. Pozor, pohanka se připaluje. 
Hotovou zeleninu zalijte vývarem a rozmixujte do hladkého krému. Polévku zjemněte mlékem, přidejte směs masa a pohankové lámanky a nechte ještě 1 min bublat. ¨
Polévku podávejte posypanou čerstvým sýrem, ale není to podmínka.