Pažitka
Název:

Polévka z pečené dýně


Polévka z pečené dýně


Ingredience:
Ingredience:
dýně1 ks
mrkev2 ks
česnek5 stroužků
voda nebo zeleninový vývar500-600 ml
smetana ke šlehání100 ml
skořice1 lžička
sůl špetka
pepř špetka
dýňový olej trochu
Postup přípravy:
Nevím, která jiná zelenina může být ještě podzimnější.  Podle mě dýně vyhrává na celé čáře. Svou barvou, chutí, vůní, když se peče. Před pár lety přebujely u dědečka na zahradě dýně Hokaido a od té doby k nim mám srdečný vztah. Ale na polévku použijte zase tu vaši oblíbenou, já jsem tentokrát zkusila dýni máslovou, která byla zrovna doma, a výsledek byl lahodnost sama.
I když nemám ráda česnek, tomu pečenému neodolám, protože ztratí veškerou pálivost a získá naprosto jinou chuť i konzistenci, je mnohem jemnější a třeba taková pomazánka je z něho dokonalá.
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní semínka a položte na plech vymazaný pečicím papírem. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky, stroužky česneku nechejte vcelku. Potřete zeleninu trochou oleje a dejte péct, dokud není měkká, asi 30 – 45 minut. V polovině pečení vyjměte z plechu česnek, je hotový rychleji, tak aby se nespálil.
Upečenou dýni oloupejte (jen Hokkaido se loupat nemusí) a pyré dejte do hrnce společně s mrkví a česnekem. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši. Přidejte vodu nebo vývar a nechejte vařit asi 10 minut. Nakonec polévku ještě jednou rozmixujte, aby byla hladší. Přidejte smetanu a skořici a osolte a opepřete podle chuti. Nakonec ještě pokapejte pár kapkami dýňového oleje.
 
K polévce se výborně hodí krajíc ořechového chleba s máslem. Vyzkoušeno a doporučeno všemi mými chuťovými buňkami.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kristina Hrubá

    zavřít okno