

| Ingredience: | |
| menší květák | 1 ks |
| mrkev | 3 ks |
| pórek | 1/2 ks |
| cibule | 1/2 ks |
| česnek | 2 stroužky |
| vývar nebo voda | 1 l |
| sůl | dle chuti |
| tymián | 2 lžičky |
| olivový olej | dle potřeby |
| smetana na vaření (200 ml - 140 ml na polévku + 60 ml na knedlíčky) | 1 kelímek |
| Knedlíčky: | |
| špaldová mouka | 150 g |
| prášek do pečiva | 1 lžička |
| nasekaná petrželka | 4 lžíce |
| smetana na vaření | 60 ml |
| mléko | 60 ml |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
Zeleninové polévky máme doma moc rádi. V podstatě se u nás vaří takové, které vydají za hlavní jídlo, takže opravdu husté. Ze stávajících zásob bylo třeba uvařit takovou polévku z květáku, mrkve a pórku. Mám ráda zeleninu pečenou v troubě a tak byla dnes příprava polévky z pečené zeleniny. K tomu jsem zvolila trochu jiné knedlíčky, jsou rychlé a polévku skvěle doplní, protože zelenina a bylinky jsou skvělí parťáci.
Předehřejte troubu na 200°C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte květák, mrkev, 2/3 pórku a cibuli a česnek, osolte, posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 30 minut, až zelenina změkne. V hrnci na lžíci oleje osmahneme1/3 zbývajícího pórku, aby zesklovatěl a pak přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vývarem (nebo vodou), jen provaříme a rozmixujeme tyčovým mixerém. Přilijeme smetanu na vaření a provaříme, poté dochutíme, pokud je třeba dosolíme.
Knedlíčky připravíme tak, že v míse smíchejte špaldovou mouku s kypřicím práškem, petrželkou, sůl a pepř. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj mléko se smetanou, promíchejte. Těsto hněťte asi 2 minuty dohladka. Pak z něj vytvarujte váleček o průměru 5 cm a nakrájejte kousky, které poté tvarujte do knedlíčků. Vařte ve vroucí vodě cca 8 minut. Podávejte k polévce.
Podrobné info: