Pažitka
Název:

Polévka z pečených kaštanů


Polévka z pečených kaštanů


Ingredience:
Ingredience:
jedlé kaštany250 g
menší cibule1 ks
zázvor2 plátky
máslo30 g
celer2 řapíky
zeleninový vývar1 l
mléko100 ml
kaštanová mouka2 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Chuť a vůni pečených kaštanů mám spojenou s Vánocemi. Obvykle jsem si je dávala na vánočních trzích, kde se pekly přímo v rozpálené peci. Ještě horké jsem je loupala a nemohla se dočkat, až je ochutnám. A protože se zima nezadržitelně blíží, rozhodla jsem se, že si kousek Vánoc přenesu domů už teď.

Kaštany nařízneme na vypouklé straně do křížku. Rozložíme je na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 10 minut. Kaštany by měly začít praskat. Jakmile jsou kaštany upečené, oloupeme je a nakrájíme na větší kousky. Mezitím si na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme nakrájený zázvor, celer, kaštany a ještě chvilku restujeme. Vše zalijeme vývarem a vaříme až budou kaštany měkké. Polévku rozmixujeme na hladký krém. Nakonec polévku zahustíme kaštanovou moukou, kterou jsme si rozmíchali v mléce. Ještě chvilku provaříme, ochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno