Pažitka
Název:

Polévka z pečených rajčat


Polévka z pečených rajčat


Ingredience:
Ingredience:
rajčatacca 400 - 500 g
olivový olej (s bazalkou) dle potřeby
vývar200 ml
plnotučné mlékocca 150 ml
třtinový cukr dle chuti
sůl dle chuti
malá bageta dle potřeby
mozzarella1 balení
Postup přípravy:

Ve chvíli, kdy se mi doma začnou hromadit rajčata, ráda připravuji tuto polévku. Zejména v tomto zimním období mi čerstvá rajčata příliš nejedou. Nemají žádnou chuť a tak když je já nebo manžel koupíme, často leží v lednici a nikdo se nemá k jejich spotřebě. Pečením z rajčat "dostaneme" veškerou chuť, kterou nabízejí a do polévky není zapotřebí "na přilepšenou" žádné pyré nebo konzervovaná rajčata. Navíc je to opravdu velmi jednoduchá záležitost, která zabere minimum času stráveného v kuchyni.

1. Rajčata omyjte a seřízněte na straně s "bubákem". Vložte do pekáče, zasypte solí, zakápněte olejem a pečte a zakryté na 200 stupňů alespoň 30 minut. 

2. Poté pečte odkryté dalších 15 - 25 minut. 

3. Z rajčat stáhněte slupky (mělo by to jít velmi lehce) a obsah pekáče včetně vody z rajčat přemístěte do hrnce. 

4. Rozmixujte

5. Hrnec dejte na plotnu. Přidejte vývar, mléko a dochuťte solí a třtinovým cukrem. 

6. Podávejte s olivovým olejem a bagetkou zapečenou s plátkem mozzarelly.

TIP: Spolu s rajčaty můžete upéct i pár stroužků česneku, který poté rozmixujete spolu s dužinou. 

TIP: Dochutit také můžete čerstvou bazalkou nebo mletým pepřem. 

 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Martina Hladyuk (Skácelová)

    zavřít okno